Loopgroep variatie

In de loopgroep “variatie” (voorheen krachtloopgroep) wordt in teamverband gewerkt aan basisvaardigheden voor de hardloper: lenigheid, kracht, duurvermogen, snelheid en concentratie/coordinatie. We sporten voornamelijk in de buitenlucht, waarbij plezier vooropstaat. Het doel is om door effectief te trainen jezelf te verbeteren, met als beloning een betere prestatie bij een gepland loopevenement.

Iedere training begint met een rustige warming up. Vervolgens worden er afwisselende dynamische oefeningen gedaan voorafgaand, maar ook tijdens het loopprogramma. Zo werk je aan je conditie én verbeter je lenigheid. Bij de loopgroep “variatie” is er in het bijzonder aandacht voor spierversterkende oefeningen. We doen core-stability oefeningen, zodat een goede houding langer volgehouden kan worden en er efficiënter gelopen wordt.

Vele lopers, waaronder AV leden, besteden weinig tot geen aandacht aan de cooling down. Dat is jammer want het is het beste moment om statische rekoefeningen te doen. Die helpen bij het voorkomen van blessures en een betere souplesse draagt bij aan de loopprestaties. Een krachtlooptraining wordt dan ook altijd afgesloten door een cooling down met rekoefeningen.

Doordat je in groepsverband traint, ontstaat er al snel een leuke, ontspannen sfeer. De teamgeest zorgt ervoor dat je gemotiveerd wordt om de oefeningen te doen en net dat beetje extra te geven.

Kan ik meedoen?

Iedereen met voldoende basisconditie en loopervaring om een 10km wedstrijd te lopen kan probleemloos meedoen.

De avondtraining duurt anderhalf uur en er wordt tot 10 km gelopen. Op de zaterdagtraining zijn we twee uur bezig. Het maakt niet uit hoe snel je loopt want de snellere lopers lussen óf er wordt omgelopen/afgesneden zodat we als groep weer tegelijk thuiskomen. Niemand hoeft alleen te lopen.

De oefeningen zijn voor iedereen geschikt; als het te zwaar wordt stop je even, kun je ze makkelijk volhouden dan doe je een zwaardere variant.

Waarom meedoen?

De loopgroep variatie biedt de mogelijkheid om optimaal te trainen op een plezierige manier. Een belangrijk trainingsprincipe is variatie en intensiteit. Velen doen het liefst duurlopen in het landschap. Dat is goed voor het duurvermogen, maar dan krijgt het lichaam niet de prikkel om sneller te worden. Om snelheid te trainen kun je rondjes lopen op de baan voor verzuringstrainingen boven 90% van de maximale hartslag, maar dat vinden velen niet leuk om te doen. De oplossing is ontleend aan de ideëen van Klaas Lok/Herman Verheul: lopen volgens de souplessemethode/Verheulmethode. De basis daarvoor bestaat uit langere extensieve intervallen zoals 6*1000m met lange pauzes waarin wordt gewandeld, gedribbeld en eventueel een oefening wordt gedaan. De tempohardheid wordt verkregen door regelmatig een wedstrijd te lopen. Echter de duurloop willen we niet helemaal uitbannen. Iedere trailrunner kan vertellen hoe bijzonder het voelt om een cadans langdurig vol te houden temidden van de prachtige natuur. Daarom is er iedere twee weken op zaterdag een duurloop gepland.

De loopgroep variatie biedt een zeer gezonde manier van trainen. Buiten sporten zorgt voor daglicht die je nodig hebt om je fit en opgewekt te voelen. Je bevind je in een mooie groene omgeving en ademt frisse lucht in. Naast een strakker en sterker lijf doe je leuke sociale contacten op. De loopgroep bestaat uit mannen en vrouwen uit allerlei leeftijdscategorieën. Doordat je samen lekker traint, vliegt de tijd voorbij en ben je zowel sociaal als sportief efficiënt bezig. Tot slot motiveert een groep je om regelmatig mee te doen, zodat je ook daadwerkelijk met regelmaat blijft bewegen.

Dus aarzel niet en doe mee! Wanneer trainen we?

  • dinsdag   avond  19:00 tot 20:30 uur
  • zaterdag ochtend 9:00 tot 11:00 uur

Op de zaterdagochtend is er de mogelijkheid om te kiezen:

  • groep “kort”: 5 tot 7 km                 tempo 7 tot 9 km/h
  • groep “uur lopen”: ca 8 tot 10 km   tempo 8 tot 10,5 km/h
  • groep “lang”: vanaf 12 km              tempo 9 tot 13 km/h

Meestal is er een gezamenlijke warming up op de baan. Soms vertrekken we direct en doen dan al lopende de warming up en oefeningen. De totale afstand kan dan wel 2 km langer worden.

Naar eigen keus kun je natuurlijk ook meedoen bij een van de andere mogelijkheden. Zie de pagina training loopgroepen.

Voorbeelden van trainingsvormen

  1. (di) lange intervaltraining, bijv. 6*1000 m in souplessetempo; pauze 400m + oefening
  2. (di) tunnelloop; ca 9 km + oefeningen
  3. (za) lange duurloop 12km en langer
  4. (za) fartlek  ca 9 km in natuurlijk terrein met tempowisselingen, oefeningen enz

 

We schenken aandacht aan LOOPTECHNIEK

 

Meer info: rickslaghekke at hotmail.com