Atletiek

Wat is atletiek en waarom atletiek beoefenen?
Foto Jeugd1

Atletiek is een sport die zo oud is als de mensheid. In de Grieks-Romeinse beschavingen zijn de fundamenten gelegd voor de hedendaagse atletiekbeoefening. De onderdelen waarin de atleten van nu zich bekwamen, wijken niet wezenlijk af van de onderdelen waarmee sportieve strijd werd geleverd in het oude Athene en Rome. De ‘moeder der sporten’, zoals de atletiek ook wel genoemd wordt, bestaat eigenlijk uit drie onderdelen: lopen, springen en werpen.

Het aantrekkelijke aan atletiekbeoefening is dat de het geen speciale vaardigheden vereist. Iedereen heeft immers van jongs af aan geleerd te lopen, te werpen en te springen. Er zijn geen ingewikkelde of kostbare voorzieningen nodig om aan atletiek te kunnen doen. Goed schoeisel, goede kleding en een gezonde dosis motivatie zijn eigenlijk de voornaamste ingrediënten.

Waarom bij een vereniging?

Er zijn vele Nederlanders die in hun eentje en met veel plezier één of meerdere keren per week hun trainingspak en loopschoenen aandoen om op een trimbaan of zomaar langs de weg te gaan hardlopen. Het nadeel van zo’n aanpak kan zijn dat het trainen weinig doelgericht gaat en op den duur niet het gewenste resultaat oplevert. Vaak kan het na enige tijd zelfs vervelend worden in je eentje de nodige trainingsarbeid te verrichten.

Bij een atletiekvereniging kun je beschikken over deskundige trainers, een uitstekende accommodatie en de mogelijkheid om aan alle onderdelen van de atletiek zowel recreatief als in wedstrijdverband deel te nemen. Daarnaast kan er een geweldige stimulerende werking uitgaan van het samen met anderen jongens, meisjes, mannen en vrouwen beoefenen van dezelfde sport.

Atletiek een individuele sport? Nee!

Voor buitenstaanders heeft atletiek de naam een individualistische sport te zijn, maar niets is minder waar. Dat de sport mogelijkheden biedt om zelfstandig en met persoonlijke doelen te trainen en aan wedstrijden deel te nemen is een voordeel. Maar de gezamenlijke training, wedstrijd- en competitiedeelname maken het juist een groot sociaal gebeuren.

In de jongere leeftijdscategorieën is er aandacht voor groepsbinding, sociale vaardigheden en samenwerking zonder de nadelen van een teamsport waar ‘mindere’ talenten snel buiten de boot kunnen vallen. Daarnaast worden regelmatig sociale activiteiten georganiseerd (o.a. kamp).

Bij de trim- en recreatieve groepen worden ook met regelmaat recreatieve activiteiten georganiseerd.

Wedstrijdsport kan maar hoeft niet

Vaak wordt er gedacht dat atletiek alleen maar een wedstrijdsport is. Niets is minder waar. Veel mensen gaan aan atletiek doen om samen met anderen, onder deskundige leiding, hun conditie te verbeteren. Het over en weer stimuleren, het contact binnen de groep en het samen bezig zijn met dezelfde sport zijn de voornaamste factoren om aan atletiek in verenigingsverband te doen.